Panningen_landscape_RGB (002)

Cavaillé-Coll Mutin orgel Panningen

Het Cavaillé-Coll Mutin orgel is een kerkorgel gebouwd in 1912 door Charles Mutin in Parijs. Mutin (1861-1931) was leerling en opvolger van de Franse orgelbouwer Aristide Cavaillé-Coll (1811-1899). Het neogotische orgel bevindt zich in de kapel van het Missiehuis van de paters Lazaristen, in Panningen waar het in 1912 is geplaatst.

Het orgel telt 12 registers en heeft 2 manualen en een zelfstandig pedaal. Het heeft een romantisch karakter met helder sprekende stemmen. Het pijpwerk is nog steeds in goede staat en het mechaniek is na 100 jaar nog geheel intact. Het orgel wordt al jaren door de orgelbouwer Verschueren uit Heythuysen als een unieke kostbaarheid gekoesterd.

De provinciale Staten van Limburg laten het missiehuis in maart 1994 weten dat het orgel op de rijksmonumentenlijst is geplaatst, vanwege het belang voor de geschiedenis van de orgelbouw en op grond van de hoogwaardige kwaliteit van dit ‘zeldzame orgel uit het bekende Parijse atelier van A. Cavaillé-Coll en Mutin’.

Het orgel is meer dan 70 jaar alleen voor intern liturgisch gebruik ingezet. Pas in 1986 is het instrument ook ‘ontdekt’ als concertinstrument en sindsdien jaar heeft GAKU Helden jaarlijks een of meerdere concerten georganiseerd, meestal in het kader van SOL (Stichting Samenwerkende Orgelvrienden Limburg). Daarmee kreeg het orgel de bredere bekendheid die het verdient.

In het jubileumjaar 2012 werd een orgelcommissie opgericht met als doel het orgel en de kapel voor toekomstige generaties te behouden. Het orgel werd volledig gerenoveerd onder het toeziend oog van de orgeladviseur Roger van Dijk en uitgevoerd door Orgelbouw Verschueren uit Heythuysen. De Stichting zette zich in voor de renovatie met ondersteuning en in nauwe samenwerking met de paters Lazaristen.

Op 12 december 2012 werd de Stichting Orgelkring Peel en Maas opgericht om aan dit streven een blijvend karakter te geven. Het doel van de Stichting is om het orgel in de kapel van het Missiehuis en andere orgels in de gemeente Peel en Maas te behouden en te promoten. Ze wil zich inzetten om de orgel- en muziekcultuur in deze gemeente te bevorderen door een vernieuwend en verrassend programma aan te bieden voor jong en oud.

Het herinspelingsconcert was op dinsdag 21 mei 2013. Uitvoerende was Hayo Boerema, organist van de Grote of St. Laurenskerk/de Doelen te Rotterdam.

Technische gegevens Cavaillë-Coll Mutin Orgel

Het Cavaillé-Coll Mutin orgel telt twaalf registers en heeft twee manualen en een pedaal. Het heeft een romantisch karakter met helder sprekende stemmen.

Dispositie Grand Orgue (C-g3)

Montre 8
Prestant 4
Flûte harmonique 8
Bourdon 16

Pédale (C-f1)

Soubasse 16 (transm.Bourdon 16)
Basse Ouverte 8 (transm.Flûte Harmonique)

Recit Expressief (C-g3)

Viole de Gamba 8
Cor de Nuit 8
Flûte Octaviante 4
Voix Celeste c-g3
Trompette 8
Basson Hautbois 8

Tirasses(t.) en Copulas (c.)

t. Grand Orgue
t. Récit
t. Trompette (van Récit)
Expression (trede)
c. Recit Uni (I/II)
c. R.O.G. (= Récit Octave Grave, I+II 16)