Kind & Orgel.

Educatief muziekproject voor basisscholen

In samenwerking met een aantal vrijwilligers biedt de stichting SOL een educatief project aan om leerlingen van het basisonderwijs te laten kennismaken met het orgel en de orgelcultuur.

Dit project, dat al een aantal jaren succesvol wordt uitgevoerd in de gemeente Leudal, Roermond, Nederweert, Peel en Maas, Echt/Susteren, Sittard/Geleen, Weert en Meerssen alsmede ook in Riemst (B), gaat vooral in op de bouw en werking van het orgel. Het lesprogramma omvat een ochtend. De leerlingen bouwen samen een klein functionerend orgel bestaande uit twee registers, 24 toetsen en pijpen. Daarna krijgen de leerlingen de gelegenheid het orgel te bespelen, zij moeten daarbij zelf voor de lucht (wind) zorgen door te pompen.

Tijdens het laatste uur gaat de groep indien mogelijk naar het orgel van de plaatselijke kerk om hen te laten kennismaken met een groot orgel met enkele honderden pijpen. Na een kort concert mogen de leerlingen zelf op het orgel spelen.

Geïnteresseerde basisscholen of ouders van leerlingen kunnen contact opnemen met coördinator  Wim Janssen 06-43867105 0f w.j.jans@outlook.com. Deelname aan het project is kosteloos. Deze kosten zijn voor de SOL en worden voor een deel gedekt door een subsidie van de Provincie Limburg.